Purentalihasten hieronta
Purentalihasten hieronnassa keskitytään käsittelemään niska- ja hartiaseutua, rintakehän ja kaulan aluetta sekä pään ja kasvojen lihaksistoa. Purentalihaksia voidaan käsitellä myös suun sisäpuolelta asiakkaan halutessa. Hieronnalla voidaan helpottaa pään ja leuan alueen särky- ja kiputiloja.
Usein purentalihasten hierontaan hakeudutaan joko oman oirearvion perusteella tai esimerkiksi hammaslääkärin suosituksesta.
Alla listattuna yleisempiä oireita, jotka voivat kertoa purentalihaksiston ongelmista:
- niska- ja hartiaseudun kipu
- otsalla ja ohimoalueella ilmenevä päänsärky
- kipu leukanivelissä (tois- tai molemminpuolinen) ja purentalihaksissa
- suun aukaisemisen ja/tai sulkemisen yhteydessä ilmenevä kipu
- hampaiden akuus ja epämukava tunne pureskeltaessa, leukojen väsyminen pureskeltaessa jotain sitkeää
- leukaniveläänet, leukanivelen jäykkyys / lukkiutuminen
- korvien kipu, humina tai soiminen, tinnitus
- yleensä heti heräämisen jälkeen ilmenevä päänsärky, joka kuitenkin helpottaa päivän aikana
- palan tunne kurkussa
Yleistä purentalihasten hieronnasta
Ensimmäinen hoitokerta saattaa jännittää joitakin asiakkaita, kun asiakas ei ole ihan varma mitä tapahtuu ja sattuuko hoito. Kertomalla etukäteen hoidosta ja mahdollisista kipualueista, haluamme hälventää hoitoon liittyvää epäluuloisuutta ja helpottaa asiakkaan jännitystä. Asiakkaan ja hierojan välinen yhteistyö ja kommunikaatio ovat avainasemassa myös tässä!
- Ihan ensimmäisenä haastatellaan asiakasta, jolloin saadaan kartoitettua oireet ja kipualueet. Yleensä yritetään päästä myös jyvälle siitä, mikä aiheuttaa ongelmia purentaelimistöön: asiakkaan kokema stressi vai esimerkiksi nuorempana tapahtunut onnettomuus?
- Seuraavaksi palpoidaan kasvojen alueen sekä niska- ja hartiaseudun lihakset läpi, jolloin kartoitetaan kireimmät alueet. Tässä kohtaa varsinkin ensimmäisellä kerralla tutkitaan leukanivelen toiminta ja liikelaajuudet eri liikesuunnissa sekä kielen, takahampaiden ja poskien sisäpintojen tilanne.
- Seuraavaksi vuorossa on itse purentalihasten hieronta. Alkuun käsitellään purentalihakset suun sisältä asiakkaan näin halutessa. Tämän jälkeen keskitytään kasvojen ja pään alueen sekä niska-ja hartiaseudun kireimpiin kohtiin. Hierojalla on koko hoidon ajan hygieniasyistä nitriilihanskat kädessä ja kasvomaski suun suojana.
- Lopuksi asiakas saa mahdolliset kotihoito-ohjeet, joilla saadaan pitkäaikaisempi vaikutus vaivojen helpottamiseksi. Yleensä keskutellaan asiakkaan kanssa myös jatkohoidosta, sillä säännöllisellä käsittelyllä päästään parempiin tuloksiin.
Jokaisen ihmisen kokemus kivusta on yksilöllinen, joten jokin asia, mikä sinusta ei tuntunut miltään, saattaakin toisesta tuntua maailman kamalimmalta asialta. Niin purentalihasten kuin esimerkiksi jalkojen hieronnassa kivun tuntemus pyritään pitämään siedettävällä tasolla, joten kommunikaatio hoidon aikana on ensiarvoisen tärkeää.
Huomioi purentalihasten hierontaan tullessasi:
- Hieronnan aikana purentalihaksia käsitellään myös kasvojen alueelta ja ohimoilta, mikä saattaa sotkea kasvomeikkiä ja hiuksia. Hierontaan kannattaakin tulla joko ilman meikkiä tai ainakin varautua sen sotkeutumiseen.
- Purentalihasten hierontaa ei suositella mikäli sinulla on aftoja tai haavoja suussa (esim. poskien sisäpintojen puremisesta) vaan kannattaa odottaa näiden paranemista.
- Roikkuvat ja/tai suuret korvakorut sekä kaulakorut on otettava pois ennen käsittelyä.
Bruksismi - hampaiden tahaton narkskuttelu tai yhteenpureminen
Bruksismi on ehdottomasti yleisin syy, miksi asiakkaat hakeutuvat purentalihasten hierontaan. Sitä, miksi keho reagoi puremalla hampaita öisin yhteen, ei vielä ymmärretä.
Tekijöitä, jotka lisäävät yhteenpuremista tai narskuttelua:
- stressi (yleisin)
- purentahäiriöt
- perinnöllinen alttius
- runsas kahvinjuonti
- tupakointi, alkoholi ja huumeet
- masennuslääkkeet
- suun kuivuminen (pureskelu lisää syljen eritystä)
- yöllinen närästys (syljen eritys suojaa limakalvoja hapoilta)
Stressin lievitys on avainasemassa purentaelimistön ongelmien hoidossa. Purentalihasten käsittelyllä ja terapeuttisella harjoittelulla voidaan helpottaa oireita. Monilla auttaa myös öisin käytettävä purentakisko.
Kehon Vuoksella purentalihasten hierontaa tarjoaa Anette.
Mikäli sinua jäi vielä askarruttamaan jokin asia tai haluat varmistua, olisiko hoidosta sinulle apua, voit olla yhteydessä puhelimitse 040 411 0900 tai sähköpostitse info@kehonvuoksi.fi / anette@kehonvuoksi.fi .
Ajanvaraukseen pääset tästä.